Politické dějiny světa v datech 2 - Hroch, Miroslav: 1932-; Děcký, Josef; Entlerová, Ladislava; Galandauer, Jan: 1936-; Hříbek, Bruno; Janda, Jan; kolektív autorov (Členská knižnice, 1980)
Spoločenské dianie prebiehalo a prebieha v čase a každé jeho poznanie nutne vychádza z časovej následnosti udalostí. Ak právom považujeme mechanické memorovanie dát za neužitočné zaťažovanie, potom musíme hľadať iné cesty, ako si zaistiť prístup k informáciám o chronologickej zložke historického diania. Jednou z osvedčených foriem sú dátové príručky, ktoré umožňujú zistiť či overiť si čo najpresnejšiu datáciu udalostí, ktoré nás zaujímajú. Takéto príručky nie sú určené na bežné čítanie, ale usilujú sa o to, poskytnúť čo najrýchlejšiu požadovanú informáciu. Tento základný cieľ sleduje taktiež i táto príručka dát z politických dejín sveta zhŕňajúca udalosti približne od roku 1945 po rok 1973.