Čas rozhodnutia : (Vreme razdelno) - Dončev, Anton: 1930- (Spolok priateľov krásných kníh, 1969)
Román opisuje zničenie a poturčenie rodopskej doliny Elinden v roku 1668, turecké výboje a nezmyselnosť zabíjania. Román pôsobí ako legenda alebo starý epos, jeho hrdinovia sú smelí alebo zbabelí, statoční alebo podlí, srdeční...