Chirurg medzi ľuďmi : (Čelovek sredi ľudej) - Uglov, Fiodor Grigorievič: 1904- (Jantár, 1982)
V centre pozornosti románu sú predovšetkým všedné aj výnimočné prípady na klinikách, v lekárskej praxi, ale aj v rodinách a vôbec v ľudskej spoločnosti, kde sa rozhoduje o pravde či nepravde, statočnosti či zbabelosti, sebaobetavosti či egoizme, teda o morálnych hodnotách súčasného človeka.