Špionáž v prístave (Grant vyzyvajet Moskvu) - Ardamatskij, Vasilij Ivanovič: 1911-1989; Mojžiš, Ján; Prúdil, Karol (Bratislava Obzor, 1968)
Dobrodružný román Špionáž v prístave v mnohom pripomína Canarisovu krvavú hviezdu. Tematikou aj umeleckými postupmi. Jeho dej sa takisto odohráva počas druhej svetovej vojny, takisto v tyle fašistických vojsk a takisto hlavnými hrdinami sú príslušníci sovietskej výzvednej služby. Teda opäť sa nám dostáva do rúk knižka plná dramatických dobrodružstiev, s prudkým dejovým spádom a s hrdinským pátosom. Tesne pred príchodom Nemcov v prístavnom meste na pobreží Čierneho mora usadí sa skupina sovietskych špiónov, vedených mladým čekístom Igorom Šraginom, ktorý ešte nedávno úspešne pracoval ako inžinier v leningradskej lodenici. V prvých dňoch okupácie sa skupina oboznamuje s mestom a s novými pomermi, opatrne uskutočňuje prípravy a nadväzuje spojenie s príslušníkmi ilegálneho hnutiaů
Autor románu: Canarisová krvavá hviezda.
Keywords: romány autorské; vojnové romány; špionážne romány; dobrodružné romány; dokumentárné črty; druhá svetová vojna (beletria); próza; Ardamatskij, Vasilij Ivanovič (ruský spisovateľ, scénárista a novinár, 08.10.1911 Duchovščin, Smolenská oblasť; ruská literatúra - texty; faktografické romány