Svetom, moje, svetom...: Slovenskí drotári doma i vo svete - Ferko, Vladimír: 1925-2002 (Korene, 1985)
Vladimír Ferko, skúsený prozaik a publicista, pripravil pútavý rukopis zo špecifickej slovenskej histórie - z drotárskych osudov. V drotárstve sa vari najvýraznejšie prejavili menej známe stránky našej národnej letory, ako napríklad odvaha, keď sa drotári s najskromnejšími nástrojmi, s kolesom drôtu a bez znalosti reči vybrali do cudziny. Práve drotári prenikli najďalej do sveta, prakticky na všetky obývané kontinenty, aby sa po rokoch vrátili (alebo aj nevrátili), aby domov na horné Považie prinášali svoje skúsenosti, zvyky iných národov, zvesti z ďalekého sveta, ba aj myšlienky a idey.