Svetom, moje, svetom...: Slovenskí drotári doma i vo svete - Ferko, Vladimír: 1925-2002; Sláviková, Viera; Cích, Ivan; Klapita, Marián; Janota, Dušan: 1922-1997; Baran, Jozef; Ferko, Vladimír: 1925-2002 (Bratislava Tatran, 1985)
Vladimír Ferko, skúsený prozaik a publicista, pripravil pútavý rukopis zo špecifickej slovenskej histórie - z drotárskych osudov. V drotárstve sa vari najvýraznejšie prejavili menej známe stránky našej národnej letory, ako napríklad odvaha, keď sa drotári s najskromnejšími nástrojmi, s kolesom drôtu a bez znalosti reči vybrali do cudziny. Práve drotári prenikli najďalej do sveta, prakticky na všetky obývané kontinenty, aby sa po rokoch vrátili (alebo aj nevrátili), aby domov na horné Považie prinášali svoje skúsenosti, zvyky iných národov, zvesti z ďalekého sveta, ba aj myšlienky a idey.
Ilustr. na rozlož. tit. liste a predsádkach. Slovo na záver.
Keywords: remeslá drotárske; drotári slovenskí; drotári vo svete; folklór; piesne drotárske; poviedky drotárske; vtipy drotárske; osobnosti umelecké; próza; slovenská literatúra - texty; Ferko, Vladimír (slovenský spisovateľ, publicista a autor literatúry faktu: otec Andreja Ferka a Jerguša Ferka a brat Milana Ferka. 10.08.1925 vo Veľkom Rovnom, okres Bytča, Slovensko - 24.10.2002 Bratislava, Slovensko); Janota, Dúšan, celým m. Dušan Metód Janota (slovenský profesionálny ochranár prírody, publicistika a rozhlasová tvorba. Nar. 18.06.1922 Turzovka, Slovensko - 25.07.1997 Bratislava)