Drevený trón: Bulharské rozprávky - Karalijčev, Angel: 1902-1972; Rusafov, Georgi Ivanov; Grubešlieva, Marie; Konstantinov, K.; Bosilek, Ran (Z rozprávky do rozprávky, 1964)
Rovnomenná rozprávka, ktorá nesie názov knihy, je o chudobnom stolárovi, ktorý mal jediného syna. Dosýta najedení neboli, o tom ani reči, ale ani si neľahli nikdy hladní, vždy mali dať čo do úst, ale jedného dňa prišli do dediny cárski úradníci a všetko vyrabovali... A preto stolár poslal svojho syna do sveta, dlho blúdil, až prišiel do služby k jednému starčekovi...