Drevený trón: Bulharské rozprávky - Karalijčev, Angel: 1902-1972; Rusafov, Georgi Ivanov; Grubešlieva, Marie; Konstantinov, K.; Bosilek, Ran; Stajková, Júlia; Cpin, Štefan: 1919-1971 (Bratislava Mladé letá, 1964)
Rovnomenná rozprávka, ktorá nesie názov knihy, je o chudobnom stolárovi, ktorý mal jediného syna. Dosýta najedení neboli, o tom ani reči, ale ani si neľahli nikdy hladní, vždy mali dať čo do úst, ale jedného dňa prišli do dediny cárski úradníci a všetko vyrabovali... A preto stolár poslal svojho syna do sveta, dlho blúdil, až prišiel do služby k jednému starčekovi...
Ilustr. na tit. liste a predsádkach. Pramene. Pre čitateľov od 9 rokov.
Keywords: rozprávky bulharské; ľudové rozprávky; próza; Karalijčev, Angel (bulharský spisovateľ, prozaik, písal realistické vidiecke poviedky, 21.08.1902 Stražica, pri historickom meste Veliko Tarnovo - 16.12.1972 Stražica); bulharská literatúra - texty; Cpin, Štefan (slovenský maliar, grafik a ilustrátor. Nar. 11.09.1919 v Olcnave, Slovensko - 18.10.1971 v Modre, Slovensko); pre čitateľov od 9 rokov