Dielo: Príhody a skúsenosti mladíka Reného. Veselé príbehy a výroky. Z dokumentov. Ohlasy - Bajza, Jozef Ignác: 1755-1836 (Knižnica slovenskej literatúry, 2009)
René odchádza so svojím sprievodcom van Stiphoutom do Tripolisu. Tam sa spoznáva s Fatimou a zdôverí sa jej so svojím tajomstvom. Fatimu unesú. René odchádza hľadať Fatimu, jeho loď na mori stroskotá a sám sa dostáva do nevôle. René sa stáva učiteľom muftiho krásnej dcéry Hadixy, ktorá k nemu zahorí vášnivou láskou a usiluje sa ho získať.