Joseph Balsamo 1 : (Joseph Balsamo) - Dumas, Alexandre: 1802-1870 (Pravda, 1973)
V historickom románe z čias francúzskych dejín, obdobia, v ktorom už kvasili zárodky budúcej francúzskej revolúcie, sa stretávame s celým radom známych historických postáv - so sebeckým a požívačným Ľudovítom XIV., s jeho dvorom plným zaháľajúcich a intrigujúcich šľachticov, s mladučkou Mário Antoinettou, budúcou francúzskou kráľovnou, osudom predurčenou na smrť pod gilotínou, aj s prefíkanou a krásnou kráľovou milenkou grófkou Du Barryovou. Avšak ústrednou postavou je tajomná postava Josepha Balsama, postava mýtická, bez veku a bez mena, obdarená Dumasom nadľudskou mocou a vedomosťami. Je to historická postava muža, ktorého poznajú dejiny ako Cagliostra.