Joseph Balsamo 1 (Joseph Balsamo) - Dumas, Alexandre: 1802-1870; Šrámek, Karol; Rosmány, Karol: 1937-; Ľudovít XIV.: 1638-1715 (Bratislava Pravda, 1973)
V historickom románe z čias francúzskych dejín, obdobia, v ktorom už kvasili zárodky budúcej francúzskej revolúcie, sa stretávame s celým radom známych historických postáv - so sebeckým a požívačným Ľudovítom XIV., s jeho dvorom plným zaháľajúcich a intrigujúcich šľachticov, s mladučkou Mário Antoinettou, budúcou francúzskou kráľovnou, osudom predurčenou na smrť pod gilotínou, aj s prefíkanou a krásnou kráľovou milenkou grófkou Du Barryovou. Avšak ústrednou postavou je tajomná postava Josepha Balsama, postava mýtická, bez veku a bez mena, obdarená Dumasom nadľudskou mocou a vedomosťami. Je to historická postava muža, ktorého poznajú dejiny ako Cagliostra.
Joseph Balsamo (1846ľ1849) Josef Balsamo)...román spoločne s Augustom Maquetom .Prvá časť cyklu Veľkej francúzkej revolúcie Mémoires d┤un médecin (Pamäti lekára)
Le collier de la reine (1849-1850) Kráľovnin náhrdelník...román spoločne s Augustom Maquetom .Druhá časť cyklu Veľkej francúzkej revolúcie Mémoires d┤un médecin (Pamäti lekára)
Angé Pitou (1850-1851) Dobytie Bastily ...román spoločne s Augustom Maquetom .Tretia časť cyklu Veľkej francúzkej revolúcie Mémoires d┤un médecin (Pamäti lekára)
La comtesse de Charny (1852) Grófka de Charny...román spoločne s Augustom Maquetom .Štvrtá časť cyklu Veľkej francúzkej revolúcie Mémoires d┤un médecin (Pamäti lekára)
Le chevalier de Maison-Rouge (1846) Rytier de Maison-Rouge...román spoločne s Augustom Maquetom, v češtine vyšiel aj pod názvom Královnin Kavalír a Konec královny bezprostredne naväzuje na cyklus (Pamäti lekára)a býva spolu s ním aj vydávaný.
Keywords: romány autorské; historické romány; dobrodružné romány; dejiny francúzske; Ľudovíta XIV; Dumas, Alexandre starší, vlastným menom Thomas Alexandre Davy de La Pailleterie (bol francúzsky spisovateľ, prozaik a dramatik obdobia romantizmu. * 24.07.1802 Villers-Cotterets, Aisne, Francúzsko - 05.12.1870 Puys, Seine-Maritime, Francúzsko); próza; francúzska literatúra - texty; Francúzsko; Francúzsko; Rosmány, Karol (slovenský výtvarník, grafik, dizajnér, typograf. * 24.11.1937 Bratislava, Slovensko -); Ľudovít XIV. (bol francúzsky a navarrský kráľ z rodu Bourbonovcov, najstarší syn kráľa Ľudovíta XIII. a Anny Habsburskej. * 05.09.1638 Saint-Germain-en-Laye ľ ć 01.09.1715 zámok Versailles, Francúzsko)