Slovenské rozprávky: Prvá kniha zo zbierky Pavla Dobšinského - Dobšinský, Pavol: 1828-1885; Ďúríčková, Mária: 1919-2004; Fulla, Ľudovít: 1902-1980; Závodná, Irena (Mladé letá Bratislava, 1990)
Výber najkrajších a najčítanejších rozprávok, ktoré si kedysi ľudia rozprávali a zapísali alebo napísali dávni spisovatelia. Iba vďaka nim sa zachovali pre mnohé generácie detí.
Obsah: Dlhý nos. Nebojsa. O veternom kráľovi. Popolvár-Hnusná tvár. Černokňažník. Tri zlaté hrušky. Šurienka a Atalienka. Hrdopýška. Slncový kôň. Pamodaj šťastia, lavička. Jelenček. Zlatovláska. Svetovládny rytier. Radúz a ľudmila. Zlatá priadka. Tri stromy. Dobrý strelec. Tri holúbky. Zakliaty zámok. Berona. Trojruža. Stratený chlapec. Divotvorný lovec. Soľ nad zlato. Čert slúži. Mahuliena Zlatá panna. Železník. O dvanástich mesiačikoch. Prorok Rak. Drevená krava. Doslov. Slovníček. Pre čitateľov od 9 rokov.
Keywords: rozprávky autorské; klasické rozprávky; ľudové rozprávky; próza; Dobšinský, Pavol (slovenský evanjelický kňaz, folklorista a zberateľ ľudovej slovesnosti, básnik, prekladateľ, literárny kritik, publicista, ktorý sa radí do obdobia romantizmu a je jedným zo spisovateľov štúrovskej generácie, 16.3.1828 Slavošovce - 22.10.1885 Drienčany); slovenská literatúra - texty; Ďuríčková, Mária, vlast. m. Mária Masaryková, rod. Piecková (bola slovenská spisovateľka, prekladateľka, scenáristka a autorka literatúry pre deti a mládež. Okrem vlastnej tvorby sa venovala tiež zostavovaním zborníkov a výberov, v ktorých často siahala po ľudových námetoch a ľudovej slovesnosti. Taktiež sa venovala prekladom z ruštiny, češtiny a nemčiny. * 29.09.1919 Zvolenská Slatina, Slovensko - 15.03.2004 Bratislava, Slovensko); Fulla, Ľudovít (slovenský maliar, grafik, ilustrátor a scénický výtvarník, 27.2.1902 Ružomberok - 21.4.1980 Bratislava); pre čitateľov od 9 rokov