Slovenské rozprávky: Tretia kniha zo zbierky Pavla Dobšinského - Dobšinský, Pavol: 1828-1885; Glocko, Peter: 1946-; Slobodová, Elena; Brunovský, Albín: 1935-1997; Krátky, Ľubomír: 1939- (Mladé letá Bratislava, 1988)
Výber najkrajších a najčítanejších rozprávok, ktoré si kedysi ľudia rozprávali a zapísali alebo napísali dávni spisovatelia. Iba vďaka nim sa zachovali pre mnohé generácie detí.
Obsah: Lomidrevo alebo Valibuk. Cesta k slnku. Kubove príhody. Ružová Anička. Chorý kráľ. Tri citróny. Smrť kmotra a zázračný lekár. Baláž. Ľubka a Kovovlad. Zlatý Kľúč. Ako sa stal z Maca pijana kráľ. Kraľčík, Kucharčík, Popelčík. O hlúpej žene. Hádač, strúhač, strelec, poptac. O troch grošoch. Hadogašpar. Zlatý Zúbok. Mlynček. Dalajláma. Zlatovlasé dvojčatá. Klinko a Kompit kráľ. Svenči gazda, zvieracej reči vedomý. O zakliatej sestre. Chudobných rodičov syn. Či sa hneváte? Zlatá podkova, zlaté pero, zlatý vlas. Statočný valach. O vlkovi, čo si dal šiť čižmy. Z úvah o slovenských povestiach. Dobšinského najkrajšie kvety poézie. Slovníček. Pre čitateľov od 9 rokov.
Keywords: Dobšinský, Pavol (slovenský evanjelický kňaz, folklorista a zberateľ ľudovej slovesnosti, básnik, prekladateľ,literárny kritik, publicista, ktorý sa radí do obdobia romantizmu a je jedným zo spisovateľov štúrovskej generácie, 16.3.1828 Slavošovce - 22.10.1885 Drienčany); rozprávky autorské; klasické rozprávky; ľudové rozprávky; próza; Glocko, Peter (slovenský spisovateľ, prozaik, scénárista, autor modernej literatúry pre deti a mládež. * 02.06.1946 Muráň, Slovensko -); Brunovský, Albín (bol slovenský akademický maliar, grafik, ilustrátor, autor výtvatných návrhov na bankovky a poštové známky, predstaviteľ imaginatívneho realizmu. Od roku 1955 do roku 1961 študoval na Vysokej škole výtvarných umení v Bratislave u profesora Vincenta Hložníka. Potom od roku 1966 vyučoval na rovnakej škole (Vysoká škola výtvarných umení v Bratislave) knižnú tvorbu až do roku 1990. V roku 1985 dostal titul národný umelec. * 25.12.1935 Zohor, okres Malacky, Slovensko - 20.01.1997 Bratislava, Slovensko); slovenská literatúra - texty; Krátky, Ľubomír (slovenský knižný grafik, typograf, kaligraf. Za svoju tvorbu získal desiatky uznaní a ocenení doma i v zahraničí. Iba v súťaži Najkrajšie knihy Slovenska mal za typografiu ocenených približne 100 kníh. Nar. 19.03.1939 Bratislava, Slovensko -); pre čitateľov od 9 rokov