Popelvár - Dobšinský, Pavol: 1828-1885 1828-1885 (Rozprávky pre vnúčatá, 1971)
Kde bolo, tam bolo, v sedemdesiatej siedmej krajine, za červeným morom, za skleneným vrchom a za drevenou skalou bolo jedno mesto a v ňom býval kráľ, ktorý mal troch synov. Dvaja starší holí takto naoko poriadni Šuhajci, ale ten tretí, to bol len taký Popolvár, čo spoza pece ani nevyliezol. Raz postaví si ich otec pred seba a rečie:...