Popelvár - Dobšinský, Pavol: 1828-1885 1828-1885; Bombová, Viera: 1932-; Pecho, Kamil: 1923- (Bratislava Mladé letá, 1971)
Kde bolo, tam bolo, v sedemdesiatej siedmej krajine, za červeným morom, za skleneným vrchom a za drevenou skalou bolo jedno mesto a v ňom býval kráľ, ktorý mal troch synov. Dvaja starší holí takto naoko poriadni Šuhajci, ale ten tretí, to bol len taký Popolvár, čo spoza pece ani nevyliezol. Raz postaví si ich otec pred seba a rečie:...
Keywords: rozprávky slovenské; klasické rozprávky; ľudové rozprávky; rozprávky pre najmenších; próza; Dobšinský, Pavol (slovenský evanjelický kňaz, folklorista a zberateľ ľudovej slovesnosti, básnik, prekladateľ, literárny kritik, publicista, ktorý sa radí do obdobia romantizmu a je jedným zo spisovateľov štúrovskej generácie, 16.3.1828 Slavošovce - 22.10.1885 Drienčany); Bombová, Viera (slovenská maliarka - výtvarné umenie. Okrem voľnej grafiky sa venuje ilustrácii, za ktorú získala celý rad ocenení. * 14.04.1932 Buclovany pri Bardejove, Slovensko -); slovenská literatúra - texty