Znaky československých měst - Louda, Jiří: 1920- (Mladá fronta, 1975)
V tejto knižke, ktorá vychádza v druhom, rozšírenom a doplnenom vydaní, sa dočítate o minulosti našich mestských znakov a o ich vývoji a význame, nájdete v nej tiež obrázky mnohých znakov, väčšinou farebných. Uvidíte, že v tých pestrých erboch je kus slávnej minulosti i prítomnosti našich miest a celej krajiny. Niekedy sa hovorí, že znaky sú akýmsi tesnopisom dejín. Snáď po prelistovaní tejto knižky nájdete bližší vzťah nielen ku znakom samým, ale i k mestám, ktorým znaky patria. Znaky sú čestnými symbolmi našich miest a naši predkovia na ne boli nesmierne pyšní. Môžeme na nich byť hrdí i my, ako sme hrdí na minulosť i súčasnosť svojich miest, celej svojej krajiny a nášho národa, pretože sme jeho časťou. V znakoch nám ožívajú jeho slávne i bolestné dejiny, ktorých cestou sami kráčame.