Povesti o hradoch 2 - Domasta, Ján: 1909-1989 (Osveta, 1991)
Spisovateľ Ján Domasta zachováva pri svojom spracovaní povestí historické jadro, pričom chýbajúce nitky obsahu dotvára vlastnou tvorivou invenciou. Povesti hovoria o láske a nenávisti, o hrdinstve a zbabelosti, o útlaku i spravodlivosti, o vernosti i zrade, o veciach nadprirodzených i skutočných, o túžbe po bohatstve a moci, teda o všetkom, čím žili obyvatelia našich hradov.