Slovenské hrady - Hajduch, Ján: 1906-1972; Hajduch, Peter; Wagner, Vladimír: 1900-1955; Lumtzer, Ján; Haltmar, Karel; Balacenková, Katarína; Trnka, Miroslav; Hruškovič, Ladislav: 1929-; Brož, Robert: 1939-2011 (Osveta Martin, 1976)
Je to už dávno, čo poslední feudáli opustili svoje sídla chránené silnými múrmi a "nedobytnými" baštami, odkiaľ viedli boje a bezuzdne gniavili svojich poddaných. Dnes ich niekdajšie hrady a zámky už iba pripomínajú minulosť, poznačenú najčastejšie spupnou rozpínavosťou vykorisťovateľských rodov magnátskej aristokracie. No na druhej strane sú aj svedkami ťažkej práce poddaného ľudu, ktorý neraz s nasadením vlastného života staval ich so svedomitosťou a statočnosťou vlastnou robotníkovi, roľníkovi. Predkladaná práca je zbierkou fotografií zobrazujúcich slovenské hrady, zámky a zrúcaniny. Resumé knihy je spracované v ruskom, nemeckom, anglickom a francúzskom jazyku.
Resumé v jazyku nemeckom, anglickom, ruskom a francúzskom.
Keywords: vlastiveda; zemepis; geografia; hrady slovenské; Hajduch, Ján (slovenský umelecký fotograf, 18.03.1906 - 04.08.1972 Trenčín); zámky; Slovensko; architektúra; fotografické publikácie; Slovensko; Brož, Robert (bol slovenský typograf, ilustrátor, dizajnér a knižný grafik. Je autorom mnohých plagátov a ex libris. Pôsobil vo vydavateľstvách Osveta a Neografia v Martine. Viackrát prevzal cenu dizajnér najkrajšej knihy roka v rámci Československa aj samostatného Slovenska. *1939 Čelákovice, pri Prahe, Česko - 23.11.2011 v Banskej Bystrici, pochovaný je v Martine, Slovensko); Wagner, Vladimír (bol slovenský historik umenia, univerzitný profesor, pamiatkár, bol prvým syntetikom dejín slovenského umenia, neskoršie sa venoval viac dejinám plastiky a maliarstva. * 27.01.1900 Viedeň, Rakúsko - 18.03.1955 Bratislava, Slovensko)