Slovenské hrady - Hajduch, Ján: 1906-1972 (Edícia obrazových publikácií, 1972)
Je to už dávno, čo poslední feudáli opustili svoje sídla chránené silnými múrmi a "nedobytnými" baštami, odkiaľ viedli boje a bezuzdne gniavili svojich poddaných. Dnes ich niekdajšie hrady a zámky už iba pripomínajú minulosť, poznačenú najčastejšie spupnou rozpínavosťou vykorisťovateľských rodov magnátskej aristokracie. No na druhej strane sú aj svedkami ťažkej práce poddaného ľudu, ktorý neraz s nasadením vlastného života staval ich so svedomitosťou a statočnosťou vlastnou robotníkovi, roľníkovi. Predkladaná práca je zbierkou fotografií zobrazujúcich slovenské hrady, zámky a zrúcaniny. Resumé knihy je spracované v ruskom, nemeckom, anglickom a francúzskom jazyku.