Slovenské hrady - Hajduch, Ján: 1906-1972; Wagner, Vladimír: 1900-1955; Lumtzer, Ján; Haltmar, Karel; Balacenková, Katarína; Trnka, Miroslav; Hruškovič, Ladislav: 1929-; Brož, Robert: 1939-2011 (Martin Osveta, 1972)
Je to už dávno, čo poslední feudáli opustili svoje sídla chránené silnými múrmi a "nedobytnými" baštami, odkiaľ viedli boje a bezuzdne gniavili svojich poddaných. Dnes ich niekdajšie hrady a zámky už iba pripomínajú minulosť, poznačenú najčastejšie spupnou rozpínavosťou vykorisťovateľských rodov magnátskej aristokracie. No na druhej strane sú aj svedkami ťažkej práce poddaného ľudu, ktorý neraz s nasadením vlastného života staval ich so svedomitosťou a statočnosťou vlastnou robotníkovi, roľníkovi. Predkladaná práca je zbierkou fotografií zobrazujúcich slovenské hrady, zámky a zrúcaniny. Resumé knihy je spracované v ruskom, nemeckom, anglickom a francúzskom jazyku.
Resumé v jazyku nemeckom, anglickom, ruskom a francúzskom.
Keywords: Hajduch, Ján (slovenský umelecký fotograf, 18.03.1906 - 04.08.1972 Trenčín); vlastiveda; zemepis; geografia; hrady slovenské; zámky; Brož, Robert (slovenský typograf, ilustrátor, dizajnér a knižný grafik, *1939 Čelákovice, ČR -); Slovensko; architektúra; fotografické publikácie; Slovensko; Wagner, Vladimír (bol slovenský historik umenia, univerzitný profesor, pamiatkár, bol prvým syntetikom dejín slovenského umenia, neskoršie sa venoval viac dejinám plastiky a maliarstva. * 27.01.1900 Viedeň, Rakúsko - 18.03.1955 Bratislava, Slovensko)