Usirove tajomstvá 2. zv.: Sprisahanie zla : (Les mystéres d'Osiris: The Conspiration do mal) - Jacq, Christian: 1947- 1947- (Ikar, 2005)
Napriek odhodlaniu faraóna Senusreta, napriek neúnavnému, no márnemu úsiliu jeho generálov, hľadajúcich vinníka zla a zlato s liečivou silou, napriek starostlivosti kráľovnej a siedmich kňažiek bohyne Hathor, strom života v Abyde vyschýna. Jedna z kňažiek, tajomná Eset, ktorej krása a pôvab nedajú spávať mladému pisárovi Ikerovi, príde s návrhom, že na záchranu životodarnej akácie treba v Dahšúre postaviť pyramídu stelesňujúcu boha Usira. Faraón s tým súhlasí a stavba sa začína pod Esetiným dohľadom. Zatiaľ sa proti kráľovi pripravuje trojnásobné sprisahanie. Je to predovšetkým Zvestovateľ, diabolský kazateľ spolčený s púšťovými kmeňmi a Ázijčanmi, ktorý sa rozhodol zavraždiť Senusreta, zničiť Egypt a zmocniť sa vlády nad svetom. Aj na kráľovskom dvore ctibažný zradca Medes chce zniesť zo sveta svojho pána a nakoniec zmanipulovaný pisár Iker usúdi, že dozrel čas, aby zúčtoval s "tyranským" faraónom. Zdá sa, že Senusret je osamotený a že jeho osud je spečatený.