Zámorská balada: Životopis Janka Slovenského - Čepček, Štefan: 1914-1990; Kusý, Ivan: 1921-2000; Juráková-Ranostajová, Zora: 1948-; Pernecký, Jozef: 1944-; Slovenský, Janko: 1856-1900 (Tatran Bratislava, 1982)
Biografia o Jankovi Slovenskom pútavým spôsobom rozširuje poznanie o problémoch života krajanov z konca minulého storočia, odhaľuje málo známe fakty o činnosti ambicióznych a iniciatívnych Slovákov v Spojených štátoch amerických pred prvou svetovou vojnou.
Post scriptum. Doslov. Chronológia vybraných údajov o predvojnových slovenských vysťahovalcoch v Spojených štátoch amerických.
Keywords: Čepček, Štefan (slovenský spisovateľ, nar. 1914 - 1990); dejiny slovákov; biografie; životopisy; slovenské vysťahovalectvo; vysťahovalectvo; Slováci v zahraničí; Slovenský, Janko (slovenský novinár, redaktor, podnikateľ, významná postava krajanov v USA, nar. 1856 Krompachy, Rakúsko-Uhorsko - 1900 USA); Kusý, Ivan, pseudonym Robert Konečný (slovenský literárny vedec, historik a kritik, 26.05.1921 Dobroč, Slovensko - 10.02.2000 Bratislava, Slovensko); Pernecký, Jozef (slovenský výtvarník, grafik, typograf. * 19.04.1944 Kúty, Slovensko -); Juráková-Ranostajová, Zora (slovenská prekladateľka z angličtiny. * 1948 Slovensko -)