Chruňo a Mandragora (Najkrajšie poviedky) : Hlovík medzi vzbúreným ľudom. Dva dni v Chujave - Záborský, Jonáš: 1812-1876 (Zlatá niť, 2006)
Dramatik, prozaik, básnik i publicista Jonáš Záborský si svojím životom a dielom vyslúžil rôzne epitetá - "župčiansky samotár", "prvý slovenský disident", "národný hriešnik"... Za tento výber z diela, obsahujúci najpopulárnejšie i menej známe prózy (Chruňo a Mandragora, Mroč, Hlovík medzi vzbúreným ľudom, Dva dni v Chujave) a niekoľko bájok, by si zaslúžil aj prívlastok "prezieravý satirik".