Dlhá cesta - Rákay, Anton: 1925-2013 (Vydavateľstvo Spolku slovenských spisovateľov, 2005)
Príbeh je zasadený do prostredia rómskej komunity. Hlavný hrdina - lekár - vstupuje vďaka svojej profesii do rôznorodých ľudských príbehov, ktoré v konečnom dôsledku formujú jeho vlastný život. Príbeh je mozaikovito spracovaný, čo vnáša do diela ďalšie vzrušenie. Cieľom diela je poukázať na spoločenský fenomén, v ktorého rámci majú najväčší laici pocit, že sú pravými odborníkmi, čo môže mať ďalekosiahle následky. U autora treba oceniť, že napriek humanistickému postoju na problém interrupcie, sterilizácie, antikoncepcie a ďalších tabu hľadí na problémy triezvo, nedogmaticky.