Zlatý kompas 1. diel - Pullman, Philip: 1946- 1946- (Ikar, 2003)
Jedenásťročná Lyra vyrastá medzi učencami na Oxfordskej univerzite. V jej svete, ktorý je odlišný od toho nášho, má každý človek svojho démona - svoju dušu v zvieracej podobe. Lyra so svojím démonom Pantalaimonom, ktorý na seba berie podoby rôznych zvieratiek, žije bezstarostný život malej divošky až do chvíle, kým si nevypočuje prednášku o tajomnom prachu a kým z jej okolia nezačnú miznúť deti. Keď sa stratí aj Lyrin najlepší priateľ Roger, nespútané a odvážne dievča sa rozhodne ho vyhľadať. Na ceste ju sprevádza zvláštny prístroj - alethiomer, ktorý tomu, kto s ním vie pracovať, odpovie na všetky otázky...