Emine slzy - Scherhauferová, Ružena: 1950-; Dudášová-Svodovská, Paulína: 1950- (Ikar, 2011)
Ema, temperamentná päťdesiatnička, prežíva životnú krízu, keď jej harmonický manželský život naruší manželova nevera. Úder prichádza v najnevhodnejšom čase - práve oslavuje päťdesiatku a prekračuje akúsi pomyselnú čiaru prechodu do stredného veku. Ťažko sa vyrovnáva s tým, že jej muž Adam si našiel o dvadsať rokov mladšiu ženu a presťahoval sa k nej. Ema sa cíti odkopnutá, nepotrebná, stará. Jej osamelosť naruší matkina ťažká choroba - Ema sa musí o ňu starať, je na ňu citovo naviazaná a ťažko nesie prejavy Alzheimerovej choroby. Aj život jej dospelých synov Juraja a Petra, jednovaječných dvojčiat, sa komplikuje a Ema sa im snaží zo všetkých síl pomôcť.