Emine slzy - Scherhauferová, Ružena: 1950-; Dudášová-Svodovská, Paulína: 1950-; Fabianová, Viera (Ikar Bratislava, 2011)
Ema, temperamentná päťdesiatnička, prežíva životnú krízu, keď jej harmonický manželský život naruší manželova nevera. Úder prichádza v najnevhodnejšom čase - práve oslavuje päťdesiatku a prekračuje akúsi pomyselnú čiaru prechodu do stredného veku. Ťažko sa vyrovnáva s tým, že jej muž Adam si našiel o dvadsať rokov mladšiu ženu a presťahoval sa k nej. Ema sa cíti odkopnutá, nepotrebná, stará. Jej osamelosť naruší matkina ťažká choroba - Ema sa musí o ňu starať, je na ňu citovo naviazaná a ťažko nesie prejavy Alzheimerovej choroby. Aj život jej dospelých synov Juraja a Petra, jednovaječných dvojčiat, sa komplikuje a Ema sa im snaží zo všetkých síl pomôcť.
v tomto ťažkom období stretáva svojho bývalého spolužiaka Eugena, čerstvého vdovca. Samota a bolesť ich postupne k sebe približuje a zrodí sa medzi nimi krehký cit lásky. Už sa zdá, že Ema je znova šťastná, keď jej zomiera matka a na pohrebe sa objaví Adam, ktorý sa chce vrátiť k rodine. Temperamentná Ema mu nedokáže odpustiť, čo jej vykonal, a vracia mu všetko poníženie aj s úrokmi. Muž je však chorý a potrebuje pomoc. Ako sa Ema rozhodne? Obetuje sa? Odpustí Adamovi neveru a zostane s ním? Zvíťazí pocit povinnosti k rodine alebo cit, ktorý ju ťahá k inému mužovi?
Keywords: romány autorské; realistické romány; romány o ženách; romány o láske; Dudášová-Svodovská, Paulína, vlastnám menom Scherhauferová, Ružena (slovenská spisovateľka, učiteľka * 1950 vo Svodove, pri Želiezovciach, Slovensko -); nevera manželská; próza; slovenská literatúra - texty