Sprievodca po Národnom cintoríne - Halaša, Pavol: 1885-1969 (Matica slovenská, 1974)
Národný cintorín v Martine má výnimočné postavenie medzi pamiatkami z národnej histórie Slovákov. Ležia tu staré martinské rodiny, ktoré obetovali svoje finančné prostriedky a prácu svojich rúk zadarmo, aby vystavali I. budovu Matice slovenskej, hrávali divadlá, spievali v Slovenskom spevokole, podporovali finančne slovenskú tlač a Augustové slávnosti - takto tvorili kultúrne zázemie ľuďom, významným Slovákom, ktorí predstavovali vtedajšiu špičku kultúrnych snažení na Slovensku. Publikácia prináša pohľad na hroby niekoľkých národne významných osobností Slovenska pochovaných na martinskom cintoríne. Súčasťou je i ich krátky životopis.