Kultúrny rozvoj Slovenska 1: Retrospektíva do roku 1970 - Paška, Pavel; kolektív autorov; Hrabovský, Tibor; Mravík, Jozef; Fischer, Ján; Babušková, Želmíra (Obzor Bratislava, 1974)
Náš ľud prešiel pohnutými dejinami, kým si vydobyl právo na svoj dnešný slobodný život.
Z obsahu: Slovo úvodom. Osveta: Osvetová a vzdelávacia činnosž. Kultúrno-osvetové zariadenia. Záujmová umelecká činnosť. Ľudové hvezdárne a astronomické pozorovateľne. Parky kultúry a oddychu. Knižná kultúra a knihovníctvo. Literatúra a umenie: Literatúra. Profesionálne divadlo. Hudobný život. Slovenský film. Galérie. Ľudová umelecká výroba. Masové komunikačné prostriedky. Periodická tlač. Rozhlas. Televízia. Kinofikácia. Materiálno-technická základňa kultúry. Použité značky v tabuľkách. Resumé v jazyku rus., angl., nem. Publikácia vychadza k 30. výročiu SNP.
Keywords: kultúra slovenská; osveta; knižná kultúra; knihovníctvo; literatúra; umenie; pamiatky; galérie; komunikačné prostriedky; Slovensko; tlač; rozhlas; televízia; kino; hvezdárstvo; parky kultúry a oddychu