Dejiny ženy 1: Žena prírodná Populárne sociologické, etnologické a kultúrno-historické kapitoly - Neumann, Stanislav Kostka: 1875-1947; kolektív prekladateľov; Ilečko, Ľudovít: 1910-2009; Bačík, Emil: 1929-1999 (Epocha Bratislava, 1970)
Kniha Dejiny ženy je výsledkom českých spisovateľov a obsahuje jeden z najkomplexnejších a najfundovanejších pohľadov na ľudskú históriu ľ samozrejme s ohľadom na postavenie a život žien. Autor neopomenul ani jedinú oblasť života ženy, jediné miesto zmapovanej histórie. Čitateľ sa dozvie o rituálnych obradoch afrických kmeňov, o histórii pôrodníctva rovnako ako o sexuálnom živote kresťanských knažiek. Nájde tu každú časť sveta ľ japonské gejše rovnako ako americké ┤bobíky┤ ľ a to všetko čítavou formou.
Poznámky a vysvetlívky.
Keywords: dejiny ženy; žena; ženy v praveku; materstvo; dieťa; kultúra; kultúrne prvky; Neumann, Stanislav Kostka (český novinár a básnik , literárny a výtvarný kritik a prekladateľ z francúzštiny a ruštiny. Nar. 05.06.1875 Bratislava - 28.06.1947 Praha); monografie; Bačík, Emil (slovenský akademický maliar, grafik. Nar. 04.05.1929 Piešťany, Slovensko - 1999 Bratislava, Slovensko); Ilečko, Ľudovít (slovenský akademický maliar, ilustrátor, grafik, kresliar. Venoval sa aj monumentálno dekoratívnym prácam (keramická mozaika Závodný klubu VSŽ Šaca. Brat Jozefa Ilečku. * 14.10.1910 v Budapešti, Maďarsko - 2009 Slovensko)