Dejiny ženy 2: Žena staroveká : Populárne sociologické, etnologické a kultúrno-historické kapitoly - Neumann, Stanislav Kostka: 1875-1947 (Členská knižnica, 1970)
Kniha Dejiny ženy je výsledkom českých spisovateľov a obsahuje jeden z najkomplexnejších a najfundovanejších pohľadov na ľudskú históriu ľ samozrejme s ohľadom na postavenie a život žien. Autor neopomenul ani jedinú oblasť života ženy, jediné miesto zmapovanej histórie. Čitateľ sa dozvie o rituálnych obradoch afrických kmeňov, o histórii pôrodníctva rovnako ako o sexuálnom živote kresťanských knažiek. Nájde tu každú časť sveta ľ japonské gejše rovnako ako americké "bobíky" ľ a to všetko čítavou formou.