Ženy v dejinách ľudstva - Polišenský, Josef: 1915-2001 (Postavy a osudy, 1972)
Dejiny ľudstva nie sú len dejinami veľkých mužov, ale tiež históriou veľkých a malých žien. Táto kniha sa zaoberá historickou úlohou žien v rôznych obdobiach, portrétuje ženy kráľovné i umelkyne od staroveku až po 21. storočie.