Ženy v dejinách ľudstva - Polišenský, Josef: 1915-2001; Šufliarska, Hana; Vorlová, Zdenka; Brož, Róbert: 1939-2011; Mária Terézia: 1717-1780; Sand, George: 1804-1876 (Bratislava Obzor, 1972)
Dejiny ľudstva nie sú len dejinami veľkých mužov, ale tiež históriou veľkých a malých žien. Táto kniha sa zaoberá historickou úlohou žien v rôznych obdobiach, portrétuje ženy kráľovné i umelkyne od staroveku až po 21. storočie.
Keywords: Polišenský, Josef (bol český historik a pedagog, který sa špecializoval predovšetkým na novoveké dejiny Českých krajín, Evropy a dejiny Latinské Ameriky. * 16.12.1915 Prostějov, Česko - 11.01.2001 Praha, Česko); dejiny ženy; ženy sveta; osobnosti historické; životopisné črty; biografie; Brož, Robert (bol slovenský typograf, ilustrátor, dizajnér a knižný grafik. Je autorom mnohých plagátov a ex libris. Pôsobil vo vydavateľstvách Osveta a Neografia v Martine. Viackrát prevzal cenu dizajnér najkrajšej knihy roka v rámci Československa aj samostatného Slovenska. *1939 Čelákovice, pri Prahe, Česko - 23.11.2011 v Banskej Bystrici, pochovaný je v Martine, Slovensko); Mária Terézia (bola česká a uhorská kráľovná z rodu Habsburgovcov a rakúska arcivojvodkyňa od roku 1740. Počas vlády sa stala manželkou Františka I. Lotrinského, s ktorým mala 16 detí. Okrem nemčiny plynulo hovorila po taliansky, francúzsky, ale aj po španielsky a latinsky. * 13.05.1717 Viedeň, Rakúsko - 29.11.1780 Viedeň, Rakúsko); Sand, George, je umelecký pseudonym mužského rodu spisovateľky Amantine Aurore Lucile Dupin (francúzska spisovateľka. Neskôr získala titul barónka Dudevantová vydajom za baróna Dudevanta. Písala romány, novely, poviedky, hry, literárne kritiky, svoju autobiografiu a politické texty. V jej živote prebehli niektoré škandály týkajúce sa jej ľúbostného života a jej avantgardného módneho štylizovania obliekania a fajčenia. Zaviedla novú maskulínnu módu (nohavice a sako), čo ladilo s jej novým mužským pseudonymom "Sand", v roku 1829. * 01.07.1804 Paríž, Francúzsko - 08.06.1876 Nohant-Vic, Francúzsko)