Československá historická města - Dostál, Oldřich; Hrůza, Jiří: 1925-2012; Líbal, Dobroslav: 1911-2002; Voděra, Svatopluk: 1936-2001; Zalčik, Tibor: 1927-1985 (Naše vlast, 1974)
Stručný prierez históriou miest na území bývalého Československa, doplnený čiernobielimy fotografiami. V úvode vývoj miest, počiatky osídlenia, základy mestských osídlení na českom území, raný feudalizmus na Slovensku, vrcholy gotického urbanizmu, gotické mestá na Slovensku, husitské mestá a doznievanie gotiky, atď.)...