Nahí strážcovia raja - Bertolasi, Jara H.: 1965- (Motýľ, 2010)
Dobrodružný príbeh Kristíny, hľadajúcej po strate manžela nový zmysel života za hranicami Slovenska až v ďalekej Namíbii. Podľa príslovia Keď je žiak pripravený, vesmír mu zošle učiteľa stretáva duševne spriazneného Filipa a tajomného Adama, ktorý po nehode stratil pamäť. Osud ich spojil, aby spoznali jednoduchý, a zároveň magický život kmeňa Himbov. Kristína v pomoci domorodcom napokon nachádza samu seba, no práve teraz ju čakajú najťažšie životné skúšky, keď si musí poradiť v africkom väzení a na dosah má životnú lásku.