Nahí strážcovia raja - Bertolasi, Jara H.: 1965- (Motýľ Bratislava, 2010)
Dobrodružný príbeh Kristíny, hľadajúcej po strate manžela nový zmysel života za hranicami Slovenska až v ďalekej Namíbii. Podľa príslovia Keď je žiak pripravený, vesmír mu zošle učiteľa stretáva duševne spriazneného Filipa a tajomného Adama, ktorý po nehode stratil pamäť. Osud ich spojil, aby spoznali jednoduchý, a zároveň magický život kmeňa Himbov. Kristína v pomoci domorodcom napokon nachádza samu seba, no práve teraz ju čakajú najťažšie životné skúšky, keď si musí poradiť v africkom väzení a na dosah má životnú lásku.
Rozpozná Kristína šancu získať skutočné priateľstvo, prijať osudovú lásku a prežiť dobrodružstvo nepoznaného života?
Keywords: romány autorské; realistické romány; dobrodružné romány; africké prostredie; próza; slovenská literatúra - texty; Namíbia (Afrika); Namíbia (Afrika); Afrika; Bertolasi, Jara H. (slovenská autorka, vyštudovala taliansky jazyk na UMB v Banskej Bystrici v odbore tlmočníctvo a prekladateľstvo. * 1965 Slovensko -)