Desivá symetria : (Her Fearful Symmetry) - Niffenegger, Audrey: 1963- (Ikar, 2010)
V Desivej symetrii sa podivuhodne splietajú osudy dvoch párov identických dvojčiat. Angličanky Elspeth a Edie sa kedysi z neznámych dôvodov pohádali a od chvíle, keď Edie odišla s manželom do Ameriky, sa nevideli. Keď Elspeth v Londýne zomrie na rakovinu, odkáže celý svoj majetok vrátane krásneho bytu sestriným dcéram Julii a Valentine. Tie majú práve dvadsať jeden rokov a sú "zrkadlové dvojčatá" ľ Valentina má syndróm situs inversus (všetky orgány a črty má zrkadlovo prevrátené). Podľa podmienok tetinej poslednej vôle sa musia do bytu nasťahovať a rok v ňom žiť, aby naň získali plný nárok. Pod dvojčatami žije Elspethin partner Robert, historik, ktorý píše dizertačnú prácu o viktoriánskom cintoríne Highgate, s ktorým dom susedí. Nad nimi zase býva čudák Martin, ktorý trpí vážnou obsedantno-kompulzívnou poruchou, takže nevychádza z bytu. Nerozlučné dvojčatá postupne spoznávajú nielen Londýn, ale aj svojich susedov. Krehká a submisívna Valentina sa zblíži s trúchliacim Robertom, extrovertná a bezohľad