Cisárové nové šaty: a iné rozprávky (Samlede Eventyr og Historier) - Andersen, Hans Christian: 1805-1875 1955-; Kaňa, Jaroslav: 1925-2004; Kaňa, Jaroslav: 1925-2004; Kaňa, Jaroslav: 1925-2004; Rosmány, Karol; Dobiášová, Helena: 1935-1990 (Bratislava Slovenský spisovateľ, 1980)
Andersen vytvoril svojrázny typ rozprávky, podobný rozprávkam iných národov, ale svojou symbolikou, umeleckým stvárnením a mravným posolstvom oveľa dokonalejší. Čerpá v nich z ľudovej slovesnosti, domácej i cudzej, inšpiruje sa vlastným videním sveta, dojmami z ciest, čítaním zahraničných autorov a históriou. Vniesol do nich svieži prostý jazyk, blízky ľudovej reči - pre čo ho skostnatená dánska kritika dosť dlho zaznávala. Andersen však podnes ostáva veľkým realistickým spisovateľom 19.storočia a v jeho prózach, či už ide o príbehy písané v duchu detskej obrazotvornosti, alebo tie, ktoré sú určené skôr dospelému čitateľovi, nikdy nechýba spoločenskokritický prvok, jemná irónia namierená voči dobe a prostrediu, v ktorom autor žil.
Obsah: Cisárové nové šaty. Slávik. Statočný cínový vojačik. Hlúpy Jano. Pastier svíň. Mrzlé káčatko. Smrek. Posledný sen starého duba. Tieň. Veterný mlyn.
Škriatok a gazdiná. Vietor rozpráva o Valdemarovi Daaem a jeho dcérach. Búrka štíty prenáša. Teta Bolezubová. Strážca veže Ole. Krásna. Ľadová panna. Gréta z Kurína a jej rod. Prastarý otec. Šťastie môže byť aj v drievku.
Doslov: Rozprávkár večne živý (Jaroslav Kaňa).
Keywords: rozprávky autorské; klasické rozprávky; próza; dánska litaratúra - texty; Andersen, Hans Christian (dánsky spisovateľ, básnik, dramatik, románopisec, ktorý sa preslávil predovšetkým ako jeden z najväčších svetových rozprávkarov. * 02.04.1805 Odese, Dánsko - 04.08.1875 Kodaň, Dánsko); Kaňa, Jaroslav (slovensko-český redaktor, prekladateľ z dánčiny, nórčiny, švédčiny, islandčiny, nemčiny, slovenčiny. Žil v Prahe. * 29.03.1925 Skalica, Slovensko - 18.04.2004 Praha, Česko); Rosmány, Karol (slovenský výtvarník, grafik, dizajnér, typograf. * 24.11.1937 Bratislava, Slovensko -)