Svätá krv a svätý grál (The Holy Blood and the Holy Grail) - Baigent, Michael: 1948-; Leigh, Richard; Lincoln, Henry: 1930-; Thurzo, Milan: 1942- (Remedium Bratislava, 2003)
Autori najskôr chceli iba porozprávať zaujímavý a čitateľsky príťažlivý príbeh o malej záhade, ktorá sa vynorila vo francúzskej dedinke Rennes-le-Château koncom 19. storočia, keď sa pri rekonštrukcii miestneho kostola našli aj šifrované dokumenty. Historické pátranie ich postupne doviedlo k faktom a hypotézam o svätom grále, z ktorých vzišla jedna z najkontroverznejších kníh. Od prvého vydania v roku 1982 k nej zaujímajú protichodné postoje vedecké i cirkevné autority.
Medzičasom Svätú krv a svätý grál preložili do vyše dvoch desiatok cudzích jazykov a niektoré politicky veľmi autoritatívne režimy knihu zakázali. V preklade vydania z roku 1996 sa slovenskému čitateľovi dostávajú do rúk aj nové poznatky, ktoré autori začlenili do úvodu a postscripta.
Záver a znamenia do budúcnosti. Postskriptum. Príloha: Údajní veľmajstri Sionského priorstva. Postskriptum, 1996. Poznámky k postskriptu. Bibliografia. Poznámky a odkazy. Anotácia: Autori najskôr chceli iba porozprávať zaujímavý a čitateľsky príťažlivý príbeh o malej záhade, ktorá sa vynorila vo francúzskej dedinke Rennes-le-Château koncom 19. storočia, keď sa pri rekonštrukcii miestneho kostola našli aj šifrované dokumenty. Historické pátranie ich postupne doviedlo k faktom a hypotézam o svätom grále, z ktorých vzišla jedna z najkontroverznejších kníh. Od prvého vydania v roku 1982 k nej zaujímajú protichodné postoje vedecké i cirkevné autority.
Medzičasom Svätú krv a svätý grál preložili do vyše dvoch desiatok cudzích jazykov a niektoré politicky veľmi autoritatívne režimy knihu zakázali. V preklade vydania z roku 1996 sa slovenskému čitateľovi dostávajú do rúk aj nové poznatky, ktoré autori začlenili do úvodu a postscripta.
Keywords: Baigent, Michael (novozelandský spisovateľ, prednášateľ, teoretik v otázkach vnímania dejín a života Ježiša. Nar. 1948 v Christchurch, Novoý Zéland -); dejiny sveta; dejiny Grálu; hnutie Grálu; Grál (posvetná čaša); templári; záhady neobjasnené; záhady náboženské; náboženstvo; osobnosti biblické; Ježiš Kristus; biblické texty; ezoterizmus; tajné dokumenty; Lincoln, Henry, vlastným m. Henry Soskin (anglický spisovateľ, televízny moderátor, scenárista a bývalý herec vo vedľajšej úlohe. Nar. 1930 v Londýne, Anglicko -); Thurzo, Milan (slovenský antropológ, bývalý riaditeľ Prírodovedého múzea SNM v Bratislave, predseda Slovenskej antropologickej spoločnosti, prekladateľ, autor a spoluautor 30 vedeckých prác a 2 knižných publikácií. * 10.09.1942 Banská Bystrica -); hypotézy; knihy populárno-náučné