Moje piesne: Zbierka ľudových piesní z obce Hrochoť - Križo, Milan: 1928-; Černý, Aleš: 1920-1984; Danihel, Igor: 1956- (Podpolianske osvetové stredisko Zvolen, 2008)
Autor zbierky Milan Križo, je spevákom, ktorého celé generácie nositeľov tradičnej ľudovej kultúry, jej obdivovateľov i znalcov, považujú za symbol slovenského folklóru. Šarm jeho interpretácie zodpovedá tým najprirodzenejším kritériám vidieckeho človeka. Uznávajú ho aj odborníci, pri rôznych stupňoch štylizácie ho v plnej miere akceptujú profesionálne hudobné telesá, s obdivom ho prijíma široká poslucháčska verejnosť i medzinárodné fórum. Hoci jeho vzdelanie a profesia navonok nemajú s ľudovou piesňou nič spoločné, je aj etnomuzikológ. Ako vysokoškolský pedagóg v odbore botaniky bol uznávanou autoritou, je znalcom Poľany a flóry tohto kraja. Sleduje paralely v prírode a duchovnom svete človeka. Pri príležitosti svojich osemdesiatín v roku 2008 vydal zbierku ľudových piesní zo svojej rodnej obce Hrochoť. K svojej láske, hrochotskej pesničke, pristupuje citlivo, s úctou a veľkým rešpektom. Prezentuje nám ju ako intímnu výpoveď o jednom krásnom celoživotnom vzťahu. Zbierka obsahuje 385 notových a textových zázn
amov piesní s autorským komentárom, 199 pochádza z Poloczekovej zbierky hrochotských ľudových piesní.
Literatúra. Zbierka piesní. Abecedný zoznam piesní.
Keywords: Križo, Milan (slovenský vysokoškolský učiteľ, lesný inžinier, spevák ľudových piesní, rodák z podpolianskej obce Hrochoť. * 10.08.1928 Hrochoť, Slovensko -); piesne slovenské; piesne ľudové; ľudové piesne; poézia; regionálne zbierky; Podpoľanie - oblasť (Slovensko); Černý, Aleš (moravský akademický maliar, kresliar a ilustrátor. Originálne dynamickou formou zachytával ľudové tance a zvyky. Nar. 10.11.1920 Brno - 29.03.1984 Brno ); Podpoľanie - oblasť (Slovensko); Hrochoť (Slovensko); Hrochoť (Slovensko); Danihel, Igor (slovenský etnograf, hráč na ľudové hudobné nástroje, tanečník, spevák, dlhoročný riaditeľ Podpolianskych slávností v Detve, od roku 1997 štátny intendant Podpolianskeho kultúrneho centra vo Zvolene, od roku 1998 riaditeľ Podpolianskeho osvetového strediska vo Zvolene. Účinkoval po celom svete s viacerými folklórnymi súbormi a ľudovými hudbami. Na fujaru hral i na audiencii u pápeža Jána Pavla II. či na prezentácii Slovenska v paláci UNESCO v Paríži v roku 2006 po zápise fujary do Zoznamu nehnuteľných pamiatok UNESCO. Je autorom spomienok huslistu Rinalda Oláha. V roku 2007 ocenený Cenou mesta Zvolen. * 1956 Martin, Slovensko -)