Krásy a vzácnosti slovenskej prírody: Národné parky, chránené krajinné oblasti a maloplošné chránené územia - Tesák, Milan: 1938-; Vološčuk, Ivan: 1935-; Janota, Dúšan: 1922-1997 (Osveta, 1984)
Slovensko má v strednej Európe vari najzachovalejšie a druhovo najbohatšie prírodné prostredie. Je to krajina lužných lesov, rašelinísk, slanísk a mŕtvych ramien riek, je to kraj stepí, polostepí, podhoria, hôr i veľhôr. Je to nádherný svet s bystrými potokmi, hustými lesmi, horskými lúkami i bizardnými skalnými útvarmi. A pod zemou je svet jaskýň s rozprávkovými mestami, s jazierkami a podzemnými tokmi. Je to nielen krása, ale i bohatstvo, ktoré treba chrániť a zachovať aj pre budúce generácie. K tomu má poslúžiť aj táto publikácia, ktorá pôsobivým obrazom a vecným zaujímavým textom chce nielen poučiť, ale najmä viesť k aktívnemu vzťahu k prírode. Kniha je prvým komplexným dielom o chránených územiach Slovenska, v ktorej autori - pracovníci štátnej ochrany prírody - približujú populárno-náučnou formou bohatstvo a krásu živej a neživej prírody Slovenska.