Krásy a vzácnosti slovenskej prírody: Národné parky, chránené krajinné oblasti a maloplošné chránené územia - Tesák, Milan: 1938-; Vološčuk, Ivan: 1935-; Janota, Dúšan: 1922-1997; Mináč, Vladimír: 1922-1996; Čaputa, Alojz: 1933-; Chavka, Jozef; Klimko, Anton; Lazišťan, Eugen: 1918-2006; Madera, Emil; Mihál, Ivor; Pčola, Štefan; Stockman, Viliam; et al. (Osveta Martin, 1984)
Slovensko má v strednej Európe vari najzachovalejšie a druhovo najbohatšie prírodné prostredie. Je to krajina lužných lesov, rašelinísk, slanísk a mŕtvych ramien riek, je to kraj stepí, polostepí, podhoria, hôr i veľhôr. Je to nádherný svet s bystrými potokmi, hustými lesmi, horskými lúkami i bizardnými skalnými útvarmi. A pod zemou je svet jaskýň s rozprávkovými mestami, s jazierkami a podzemnými tokmi. Je to nielen krása, ale i bohatstvo, ktoré treba chrániť a zachovať aj pre budúce generácie. K tomu má poslúžiť aj táto publikácia, ktorá pôsobivým obrazom a vecným zaujímavým textom chce nielen poučiť, ale najmä viesť k aktívnemu vzťahu k prírode. Kniha je prvým komplexným dielom o chránených územiach Slovenska, v ktorej autori - pracovníci štátnej ochrany prírody - približujú populárno-náučnou formou bohatstvo a krásu živej a neživej prírody Slovenska.
Tatranský národný park (TANAP), Pieninský národný park (PIENAP), Národný park Nízke Tatry (NAPANT), Chránená krajinná oblasť Slovenský raj, Chránená krajinná oblasť Malá Fatra, Chránená krajinná oblasť Veľká Fatra, Chránená krajinná oblasť Slovenský kras, Chránená krajinná oblasť Východné Karpaty, Chránená krajinná oblasť Vihorlat, Chránená krajinná oblasť Malé Karpaty, Chránená krajinná oblasť Biele Karpaty, Chránená krajinná oblasť Muránska planina, Chránená krajinná oblasť Poľana, Chránená krajinná oblasť Štiavnické vrchy, Chránená krajinná oblasť Horná Orava, Významné a chránené geologické a geomorfologické útvary, Maloplošné chránené územia so vzácnym rastlinstvom a živočíšstvom, Chránené a významné hradné vrchy Slovenska. Zoznam Chránených druhov rastlín a živočíchov. Resumé v jazyku ruskom, nemeckom, anglickom, francúzskom.
Keywords: prírodné vedy; rezervácie prírodné; národné parky; chranené krajinné oblasti; maloplošné chránené územia; príroda slovenská; ekológia; ochrana prírody; Janota, Dúšan, celým m. Dušan Metód Janota (slovenský profesionálny ochranár prírody, publicistika a rozhlasová tvorba. Nar. 18.06.1922 Turzovka, Slovensko - 25.07.1997 Bratislava); Lazišťan, Eugen (slovenský zakladateľ slovenskej fotografie, nar. 1918 - 06.01.2006 Sučany); Poľana - pohorie (Slovensko); Brož, Robert (bol slovenský typograf, ilustrátor, dizajnér a knižný grafik. Je autorom mnohých plagátov a ex libris. Pôsobil vo vydavateľstvách Osveta a Neografia v Martine. Viackrát prevzal cenu dizajnér najkrajšej knihy roka v rámci Československa aj samostatného Slovenska. *1939 Čelákovice, pri Prahe, Česko - 23.11.2011 v Banskej Bystrici, pochovaný je v Martine, Slovensko); parky národné; rastliny chránené; živočíchy chránené; regionálne zbierky; Slovensko; Poľana - pohorie (Slovensko); Mináč, Vladimír (slovenský prozaik, esejista, literárny kritik, publicista zo staršej generácie povojnových autorov. * 10.08.1922 Klenovec, Slovensko - 25.10.1996 Bratislava, Slovensko); Slovensko; atlasy obrazové; Vlach, Jindro (bol slovenský fotograf, fotoreportér, scenárista, kameraman, režisér a autor viacerých publikácií. * 19.02.1929 Bratislava, Slovensko - 07.09.2004 Bratislava, Slovensko)