V náručí mužov : (Dans ces bras-lá) - Laurens, Camille: 1957- (Odeon, 2004)
O akých náručiach Camille Laurensová píše? Predstavuje náruče všetkých mužov svojho života, od detstva až po súčasnosť ľ manžel, milenec, otec, vydavateľ, psychoanalytik, profesor, náhodný spolucestujúci, syn. Autorka mužov pozoruje, sleduje, skúma, odhaľuje ich silné stránky i slabiny a zároveň objavuje samú seba. Postrehy, spomienky, reflexie, rozhovory ako čriepky utvárajú mozaiku románu. Stretnutia hlavnej hrdinky Camille s mužmi sú pestré. Okrem citu v nich hrá možno ešte významnejšiu úlohu fyzická príťažlivosť. Vo vzťahoch spoznáva bolesť, sklamanie, iróniu, potešenie, vtip aj komiku. Láska sa ukazuje v rôznych podobách ľ zmyslová, nenaplnená, sebazničujúca, nádherná aj nostalgická. Autorka sa otvorene priznáva, že píše najmä pre mužov, im otvára svoje srdce i dušu. Román, preložený do viac ako dvadsiatich jazykov, sa stal vo Francúzsku literárnou udalosťou sezóny a kritika ho prijala mimoriadne priaznivo. V roku 2000 získala autorka za túto knihu významné literárne ocenenie Femina.