Matej - Šikula, Vincent: 1936-2001 1936-; Kállay, Dušan: 1948-; Pernecký, Jozef: 1944- (Bratislava Tatran S.l. ,t. [vyd.], 1983)
Je to životný príbeh Mateja Hrebendu, ktorý sa stal šíriteľom osvety a vzdelanosti napriek tomu, že bol slepý.
Obsah: Matej. Suplikant. Cholera. Zlatka. Kométa. Noviny. Koleso. Železnik. Rozpráva Matej Hrebenda z Hačavy.
Keywords: romány autorské; biografické romány; životopisy; osobnosti kultúry; próza; Šikula, Vincent (slovenský prozaik a básnik, autor modernej literatúry pre deti a mládež, 19.10.1936 Dubová - 16.6.2001 Modra); Kállay, Dušan (slovenský akademický maliar, grafik, ilustrátor, pedagóg. * 19.06.1948 Bratislava, Slovensko -); slovenská literatúra - texty; Pernecký, Jozef (slovenský výtvarník, grafik, typograf. * 19.04.1944 Kúty, Slovensko -); Hrebenda, Matej, vlastným menom Matej Hrebenda-Hačavský (bol slovenský ľudovýchovný pracovník, národný buditeľ, ľudový básnik, zberateľ národných piesní, misionár slovenského národa, prvý slovenský kolportér kníh. * 10.03.1796 Píla, v súčasnosti Rimavská Píla, Slovensko - 16.03.1880 Hačava, v súčasnosti súčasť obce Hnúšťa, Slovensko)