Sme živý národ 1: 1920-1934 - Smrek, Ján: 1898-1982 1898-1982; Kovačka, Miloš: 1940- 1940-; Rúfus, Milan: 1928-2009; Kružliak, Imrich: 1914-; Benka, Martin: 1888-1971; Hulmanová, Mária (Bratislava Literárne informačné centrum, 1999)
Kniha Smrekovej publicistiky bola zostavená pri príležitosti storočnice narodenia tohto známeho básnika, redaktora a vydavateľa. Výber esejí, reportážnych pohľadníc, biografických miniatúr, poznámok a polemických odkazov neopakovateľným spôsobom dopĺňa obraz o Jánovi Smrekovi, zdôrazňuje aj menej známe črty jeho osobnosti, a tým spätne osvetľuje nezvyčajnú šírku jeho celoživotného diela...
Bibliogr. s. 169-173
Úvod: Spomienka na vzácneho (Milan Rúfus). Doslov: Ľudská tvár Jána Smreka (Imrich Kružliak). Biografia (Miloš Kovačka).
Keywords: Smrek, Ján, vlastným menom Ján Čietek (slovenský básnik, prekladateľ, editor, vydavateľ, autor poézie pre deti. Nar. 16.12.1898 Zemianske Lieskové, Slovensko - 08.12.1982 Bratislava, Slovensko) -- 1898-1982; eseje autorské; rozhovory; publicistika; Rúfus, Milan (slovenský básnik, esejista, spisovateľ pre deti, prekladateľ, 10.12.1928 Závažná Poruba - 11.1.2009 Bratislava); Kružliak, Imrich, pseudonymy Marian Žiar, Anton Prokop, mž, I. K. a i. (popredná osobnosť slovenského povojnového exilu, historik, politik, krajanský pracovník, organizátor kultúrneho a politického života, redaktor, publicista, básnik katolíckej moderny, spisovateľ, esejista, prekladateľ. * 08.12.1914 Detva, Slovensko -); Benka, Martin, pseudonym Marko Betýn, Janko Synevin (slovenský maliar medzivojnovej generácie, grafik, ilustrátor, výtvarný pedagóg a esperantista, národný umelec. * 21.09.1888 Kostolište, (býv. Kiripolec) na Záhorí, Slovensko - 28.06.1971 Malacky, Slovensko, pochovaný na Martinskom národnom cintoríne); osobnosti literárne; spisovatelia slovenskí; národ slovenský; slovenská literatúra - texty; regionálne zbierky; Detva (Slovensko); Detva (Slovensko); Porubčin, Jozef (slovenský akademický maliar. * 20.04.1950 Malé Lednice, Slovensko -)