Sme živý národ 2. zv.: 1935-1947 - Smrek, Ján: 1898-1982 1898-1982; Kovačka, Miloš: 1940- 1940-; Kovačka, Miloš: 1940-; Porubčin, Jozef: 1950- (Bratislava Literárne informačné centrum, 1999)
Kniha Smrekovej publicistiky bola zostavená pri príležitosti storočnice narodenia tohto známeho básnika, redaktora a vydavateľa. Výber esejí, reportážnych pohľadníc, biografických miniatúr, poznámok a polemických odkazov neopakovateľným spôsobom dopĺňa obraz o Jánovi Smrekovi, zdôrazňuje aj menej známe črty jeho osobnosti, a tým spätne osvetľuje nezvyčajnú šírku jeho celoživotného diela...
Bibliogr. s. 210-214
Doslov: Kto túži za tvorbou, každý pozdravuje holubicu. Biografia (Miloš Kovačka).
Keywords: 1898-1982 -- Smrek, Ján, vlastným menom Ján Čietek (slovenský básnik, prekladateľ, editor, vydavateľ, autor poézie pre deti. Nar. 16.12.1898 Zemianske Lieskové, Slovensko - 08.12.1982 Bratislava, Slovensko); eseje autorské; rozhovory; umelecká literatúra; Benka, Martin, pseudonym Marko Betýn, Janko Synevin (slovenský maliar medzivojnovej generácie, grafik, ilustrátor, výtvarný pedagóg a esperantista, národný umelec. * 21.09.1888 Kostolište, (býv. Kiripolec) na Záhorí, Slovensko - 28.06.1971 Malacky, Slovensko, pochovaný na Martinskom národnom cintoríne); publicistika; osobnosti literárne; spisovatelia slovenskí; národ slovenský; próza; slovenská literatúra - texty; Porubčin, Jozef (slovenský akademický maliar. * 20.04.1950 Malé Lednice, Slovensko -)