Divadelní moudrost Bernarda Shawa: Živnost paní Warrenové. Pygmalion. Svatá Jana (Mrs. Warren's Profession; Pygmalion; Saint Joan) - Shaw, George Bernard: 1856-1950; Lukeš, Milan; Lukeš, Milan; Hodek, Břetislav; Kabát, Václav: 1932-; Istlerová, Clara: 1944-; Vácha, Vladimír: 1902-1983 (Praha Mladá fronta, 1979)
Tri Shawová drámy sú doplnené myšlienkami a postrehy vyťažené z jeho esejí, korešpondencia a aforizmov a sprevádzaná štúdií postihujúce, aký bol a čo si myslel o divadle.
Pygmalion - Pygmalion, dílo irského satirika Georgie Bernarda Shawa, nositele Nobelovy ceny za Literaturu popsuje příběh, kdy londýnský profesor fonetiky Henry Higgins vdechne nový život chudé květinářce Líze Doolittleové tím, že ji naučí správně vyslovovat a vybraně se chovat. Podaří se mu to tak dokonale, že ani londýnská smetánka nepozná dívčin nízký původ. Co je nejdůležitější, Líza pozná svou cenu a začne si vážit sama sebe. Kdo by neznal muzikálové zpracování Pygmalionu My Fair lady v hlavní roli s Audrey Hepburnovou a Rexem Harrisonem. Jistě si vzpomenete, jak Higgins Lízu odnaučuje londýnské nářečí cockney a trénuje s ní správnou výslovnost problematických hlásek. Na problematické hlásky se v této publikaci zaměřujeme i my, protože studium výslovnosti je nedílnou součástí studia cizího jazyka. Pokud budete umět skvěle gramatiku a budete mít dobrou slovní zásobu, ale nebudete správně vyslovovat, bude těžké vám rozumět. Proto se tentokrát místo rozboru gramatických jevů a slovních obratů, které najdete
v ostatních anglických dvojjazyčných knihách, dozvíte, jak vyslovovat některé problematické hlásky a procvičíte si správnou výslovnost. Kromě toho najdete v knize otázky na porozumění textu, slovníček, klíč ke cvičením a přiložené CD s anglickým textem namluveným rodilým mluvčím. Doufáme, že se při čtení a poslechu nejen něco nového naučíte, ale že se i pobavíte.
Keywords: divadelná tvorba; divadelné hry; hry divadelné; Shaw, George Bernard (anglický aforista, írského pôvodu, hudobný a divadelný kritik, nositeľ Nobelovej ceny. *26.07.1856 Dublin, Írsko - 02.11.1950 Ayot St. Lawrence, Anglicko); komédie; divadlo; próza; Vácha, Vladimír (český maliar, grafik, keramikár, fotograf. * 16.02.1902 Vítkovice, Ostrava, Česko - 31.12.1983 Praha, Česko); anglická literatúra - texty; Istlerová, Clara (česká grafička, ilustrátorka, typofrafka, pedagóg. Vo svojich typografických úpravách vychádza z českej Konštruktivistické typografie. Voľná tvorba zahŕňa kaligrafiu a koláže s rysmi surrealizmu. * 11.12.1944 Praha, Česko -); Kabát, Václav (český maliar, grafik, ilustrátor, typograf a karikaturista. * 08.04.1932 Praha, Česko -)