Maľovaný závoj : (The Painted Veil) - Maugham, William Somerset: 1874-1965 (Ikar, 2005)
Príbeh románu Maľovaný závoj sa odohráva v južnej Číne za epidémie cholery. Vykresľuje osobnostný rozvoj Kitty, mladej ženy, ktorá vyrastá v meštiackom anglickom prostredí a vydá sa iba preto, že nechce, aby ju predbehla mladšia sestra. Jej manžel Walter ju odvedie do Hongkongu, kde pôsobí ako bakteriológ. Kitty sa z dlhej chvíle bezhlavo zaľúbi do Charlieho, vysokopostaveného a povrchného úradníka koloniálnej správy. Keď príde na lámanie chleba, Charlie ju bez výčitiek svedomia opustí a jej neostáva iné, len odcestovať s manželom do vnútrozemia, kde zúri epidémia cholery. A práve tvrdý tlak odlišnej spoločenskej reality, vedomie viny a obetavosť francúzskych mníšok i jej manžela ju napokon privedú na novú cestu, ukážu jej nový zmysel existencie. Keď sa po manželovej tragickej smrti vráti domov, rozhodne sa napraviť svoj vzťah k ovdovenému otcovi a začať úplne odznova. Nesmierne pôvabný a myšlienkovo hlboký príbeh nepochybne zaujme mnohých čitateľov a najmä čitateľky. Potvrdzuje, že William Somerset Maugham m