Sladký život opatrovateľky - Van der Holland, Tina: 1956- (Motýľ Bratislava, 2011)
Mladosť, krása, úspech... Ešte donedávna si Angie myslela, že tým všetkým oplýva, až kým jedného dňa nepríde o prácu a nezistí, že pre pracovný trh už ako štyridsiatnička nie je zaujímavá a prebudí sa. Vezme si preto príklad z tisícov slovenských žien, ktoré už údajne objavili spoľahlivú cestu, čím sa živiť a stať sa popritom milionárkami. Rozhodne sa vycestovať do Rakúska a pracovať ako opatrovateľka. A tak sa začína jej vzrušujúca cesta ľ postupne spoznáva zvyky v jednej z najbohatších krajín sveta, nazerá do karát sprostredkovateľských agentúr, do cudzích domácností i do duší pacientov, ktorí nie vždy spĺňajú jej počiatočné predstavy. Osamelá, ale nebezpečná manželka zemského radcu, najškaredšia starenka na svete, či roztúžený deduško dajú Angie poriadne zabrať. Musí však myslieť aj na vlastnú rodinu, usporiadať si manželstvo a dokonca odolať pokušeniu v podobe exotického Assema...
Autorka sleduje konanie postáv s jej vlastným láskavým prístupom, ktorý vyvoláva raz smiech cez slzy, inokedy len slzy a kde-tu sa napriek háklivým okolnostiam priam nepatrične, ale zato od srdca rozosmejeme...
Keywords: Van der Holland, Tina, vl. m. Gertrúda Hollanderová (slovenská spisovateľka, počítačova grafička, maliarka. Nar. 02.07.1956 Košice -); romány autorské; spoločenské romány; romány o ženách; opatrovateľstvo v Rakúsku; skutočné príbehy; próza; slovenská literatúra - texty; Rakúsko; Rakúsko