Sezónna láska : (Sezonowa miłošč) - Zapolska, Gabriela: 1857-1921 (Pravda, 1980)
Román poodhaľujúci rúško priemerného malomeštiackeho života a podávajúci vášnivý protest proti meštiackej morálke a filisterstvu. Svet ženy a jej neľahké a často márne úsilie o životné naplnenie a rovnoprávne postavenie v spoločnosti mužov - téma, ku ktorej sa autorka neraz vracala - nachádza svoje miesto aj v tomto diele...